» Новини » НБУ заявив про перемогу в справі трудової міграції?

НБУ заявив про перемогу в справі трудової міграції?

ФОТО: ukrinform.ua

НБУ заявляє, що темпи трудової міграції до Польщі знизяться вже у 2019 році. Мовляв, польська економіка не зростатиме такими темпами як сьогодні.

Дійсно, прогнози зростання польської економіки змінилися – темпи можуть знизиться. Проте це не означає, що українці повернуться. Зменшаться темпи ЗРОСТАННЯ трудової міграції до Польщі. Тобто буде не + 60% щорічно, а, наприклад, + 35-40%. Але чи так це насправді?

НБУ гордо заявляє: “вірогідне зниження інтенсивності трудової міграції в цю країну зумовить послаблення трудової міграції з України й у цілому в середньостроковій перспективі.”

А насправді ситуація інша. Німеччина істотно спрощує працевлаштування мігрантів з інших країн і має намір залучити не менше 1,2 млн осіб вже найближчим часом. Можливо, частина з цієї квоти займуть поляки (хоча вони і так не надто обмежені у виборі місця роботи). Але набагато важливішими будуть наслідки для України. Сьогодні в Польщі за різними даними за рік встигає попрацювати і працює від 2 до 4 млн осіб (з урахуванням нелегалів).

Додаємо до цієї цифри 1,2 млн “німецьких вакансій” і отримуємо картину, за якої до польського пилососа, який висмоктує працівників, додається німецький, з великими зарплатами, із кращими умовами життя.

А тому трудова міграція загалом тільки посилиться. Хоча, польська складова на певний час дійсно може зменшити темпи зростання.

А ось НБУ та й уряду пора б уже перестати дивитися на дані однієї країни у відриві від загальних тенденцій. Адже лісник, який рахує дерева і не бачить лісу, рано чи пізно залишається жити в оточенні пнів.

Експерт програми “Міжнародна і внутрішня політика” Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич