» Новини » Аналітики розповіли, чи є майбутнє у нафти

Аналітики розповіли, чи є майбутнє у нафти

ФОТО: espreso.tv

Український інститут майбутнього оприлюднив дослідження щодо перспектив використання нафти та продуктів її переробки у наступні кілька десятиліть.

Експерти дійшли висновку, що не дивлячись на розвиток альтернативних джерел енергії, попит на нафту буде зростати. Якщо у 2016 році споживання нафти у світі становило 43 млн барелів на добу, то до 2040 року воно збільшиться до 50,1 млн барелів.

«До 2022 року приріст щорічно складатиме 1,3-1,8 млн барелів на добу. У 2023-2026 рр увімкнуться фактори економії і попит зростатиме на 0,4-0,6 млн барелів щодобово. Лише з 2027 року почнеться плавне зниження. І все одно нафти буде потрібно на 10% більше, ніж зараз», – сказав Андрій Тарасенко, асоційований експерт «Українського інституту майбутнього».

Тож, у наступні 10 років Україна повинна буде думати про забезпечення власного попиту на нафтопродукти, які безпосередньо впливають на енергетичну безпеку країни.

«За останні 8 років Україна імпортували нафтопродуктів більше, ніж на $50 млрд. У минулому році ми імпортували газу на $2,5 млрд, а нафтопродуктів –  на $4,5 млрд», – навів дані Анатолій Амелін, директор економічних програм «Українського інституту майбутнього».

За його словами, у наступні 10 років Україні доведеться витрати ще стільки ж на нафтопродукти. Попит на пальне на автомобільному ринку, який зараз є основним споживачем нафти, зростає, бо кількість «євроблях» на дорогах країни збільшується. До того ж, більшість нафтопродуктів Україна купує у Білорусі, якій нафту постачає Росія. Якщо за якихось причин кордон з Білоруссю Україна закриє, то виникне дефіцит пального. При цьому наша держава може налагодити власний видобуток нафти, запаси якої оцінюються не менш, як у 200 млн тон.

«Закриття експорту власним продуктом – це потужний драйвер економіки. Крім того, що ми отримаємо близько $15 млрд інвестицій на першому етапі, ми прискорюємо ВВП – близько 4% в рік додатково», – підкреслив Анатолій Амелін. Також він додав, що для модернізації переробних потужностей Україні знадобиться ще близько $2 млрд.