» Без категорії » Як зміниться життя людства у найближчі 10 років

Як зміниться життя людства у найближчі 10 років

ФОТО: www.mgirnews.in.ua 

Матеріал сайту: obozrevatel.com 

1. Чисельність населення у світі ростиме.

До 2030 року нас буде вже 8,5 млрд. Відповідно, зростатиме потреба у продуктах харчування, одязі, енергії, гаджетах, ліках і т.д. Збільшиться відсоток середнього класу, а значить і попит на якісні продукти і вироби. Розвиватимуться  інформаційні технології, туризм. Світ стане більш мобільним.

З’являться нові хвороби, проблеми з водопостачанням, виникне потреба у нових технологіях із забезпечення продовольством, погіршиться ситуація з екологією, особливо у великих містах.

Народжуваність в розвинених країнах буде падати, але кардинально збільшиться тривалість життя. У країнах, що розвиваються, навпаки, населення буде молодіти. В результаті чого виникне глобальний соціальний дисбаланс.

Тренд на урбанізацію у найближчі 10 років продовжиться.

2. Турбота про навколишнє середовище змінить структуру попиту на первинні енергоресурси.

Відбуватиметься витіснення вугілля газом і закриття вугільних електростанцій. Попит на газ зростатиме швидше, ніж на нафту.

Поновлювані джерела енергії стануть найбільш швидкозростаючим сектором енергоресурсів. Частка електромобілів істотно збільшиться, але до 2030Е вони не зможуть витіснити автомобілі з традиційними двигунами внутрішнього згоряння, значно зросте частка гібридів.

3. Розпочнеться масова міграція народів з “бідного” Півдня на “заможню” Північ, зі Сходу на Захід. Люди почнуть тікати не від воєн або штучно створених конфліктів, а через клімат, наприклад, нестерпною спеку або екологію, отруєння річкових вод і т.д.

4. На зміну гегемонії однієї держави (США) прийде регіоналізація.

У світі будуть виникати нові союзи, окремі держави претендуватимуть на роль регіональних або субрегіональних лідерів. Це повністю змінить відносини у регіонах і у світі. Маленькі держави зможуть кидати політичний виклик великим впливовим країнам.

5. Ризики глобальної війни залишатимуться високими.

Геополітична напруга ростиме через демографічні чинники. Чисельність населення зростає, і, хоча їжі стає більше, нерівномірний розподіл ресурсів у світі буде викликати конфлікти і створить загрозу третьої світової війни.

Потенційні локації військових конфліктів: Близький Схід, Червоне море, Перська затока, Палестина, Туреччина, Росія.

6. Приватності буде менше, контролю з боку держави – більше.

Буде розширюватися глобальна система контролю – через інтернет, через появу глобальної супутникової WI-FI мережі, яка відкриє доступ практично до кожної людини, гаджету, державного органу, реєстру, транспортного засобу.

Інтернет речей дозволить мати інформацію про будь-яку людину. У розвинених країнах і, в тому числі в Україні, кожен громадянин матиме електронне громадянство. Досить буде мати одну картку, яка буде і платіжною карткою, і паспортом, і, наприклад, пропуском одночасно. Більшість комунікацій з держорганами відбуватиметься через електронний кабінет.

7. Створення доданої вартості перетікатиме у цифрові сектори (IT, онлайн-торгівля, інтернет-банкінг, електронні платежі, сервіси з надання онлайн-послуг, інтернет-реклама, інтернет-ігри та ін.)

Кіберзагрози – один із головних викликів цифрової економіки. У перспективі 10 років хакерські атаки будуть тільки зростати, а бізнес і держорганізації – активно нарощувати витрати на продукти і послуги у сфері кібербезпеки.

До інтернету буде підключено практично все: від персональних гаджетів (годинник, фітнес-браслети) і дитячих іграшок до ліжка, кавоварки і системи опалення будинку.

Основна частина продажів здійснюватиметься онлайн. Візуальний і голосовий пошук товарів, персональна таргетована реклама, віртуальні помічники, 3D-тури і онлайн-примірочні зроблять покупки через інтернет простішими. Покупки продуктів харчування і товарів повсякденного ужитку  також будуть зміщуватися з офлайн в онлайн сектор. Це стане в тому числі засобом оптимізації міської логістики.

8. Активно розвиватиметься віртуальна реальність (VR)

В першу чергу це позначиться на ігровій індустрії, яка вже зростає на 20-30% на рік, медицині, навчанні, тренінгах, бізнес-переговорах.

9. Покоління Z обирає Шерінг – економіку

Люди, народжені у період із середини 1990-х до середини 2000-х стануть драйвером споживчого попиту у світі до 2030Е. Вони більш підприємливі, на відміну від попередніх поколінь, але, у той же час, більш волелюбні і незалежні від чужої думки, менше зосереджені на накопиченні того, що для  поколінь X і Y вважалося цінністю.

Покоління Z обирає економіку спільного споживання (Шерінг – економіку): спільне проживання (колівінг), сервіси обміну велосипедами, спільне використання автомобілів (каршерінг), офісів (коворкінг), гаджетів, одягу і навіть їжі (фудшерінг – порятунок продуктів, призначених на утилізацію в інтересах бідних). Якщо споживачеві вигідніше платити за тимчасове використання активу або товару, ніж купувати його, він обиратиме перше.

10. Штучний інтелект буде витісняти людей

За оцінками McKinsey & Co, до 2030Е через розвиток штучного інтелекту і автоматизації процесів 400-800 млн людей залишаться без роботи.

Зникнуть десятки професій. Те, що одного разу створено або відкрито людиною, дублюватиме робот.

Людина буде задіяна там, де потрібні творчість, креатив, нестандартне мислення, емпатія.

Кардинально знизиться роль людини в управлінні транспортом. Машини, авіаційні, морські та інші транспортні засоби будуть автоматизовані, оснащені функцією автопілота. Це збільшить ризики техногенних катастроф, оскільки електронні системи зберігатимуть вразливість. З іншого боку, налаштування штучного інтелекту будуть спрямовані на ефективну диспетчеризацію транспортних потоків і зниження ризиків.

11. Дрони будуть використовуватися повсюдно

Дрони (безпілотні літальні апарати) будуть використовуватися для відстеження заторів і аварій на дорогах, патрулювання в містах, моніторингу будівель, пошуку злочинців і доказів.

Дрони гаситимуть пожежі, запилюватимуть рослини і вноситимуть добрива, рятуватимуть людей і тварин, доставлятимуть вантажі у важкодоступні райони і просто здійснюватимуть доставку їжі або речей з інтернет-магазину замість традиційних кур’єрів.

Один з викликів майбутнього – концентрація дронів в одній точці і регулювання потоку у повітрі.

12. Нові технології розширять можливості людини

Екзоскелети (роботизовані костюми) зможуть збільшувати фізичну силу людини, людям з обмеженими можливостями повернуть можливість ходити.

Нейроінтерфейси дозволять миттєво передавати свої думки і образи іншому цифровому пристрою або навіть іншій людині, що багато в чому вирішить проблему комунікацій.

13. Біоінженерія дасть нові ліки, паливо, продукти харчування, вирішить проблеми забруднення навколишнього середовища

На світ чекає дуже багато проблем, пов’язаних з ростом чисельності населення. Їх вирішення багато в чому забезпечить біоінженерія.

Наприклад, проблема пошуку донора буде вирішена за рахунок вирощування штучних органів і тканин. Забезпечення інсуліном та іншими препаратами першої черги – шляхом створення синтетичних ліків з модифікованих бактерій.

Важливий сектор майбутнього – генна інженерія бактерій, грибів, водоростей, які будуть розщеплювати старі відходи, в тому числі синтетичні. З’являться нові конструкційні і текстильні матеріали, які будуть розщеплюватися.

Генно-модифіковані бактерії будуть здатні виробляти їжу і ліки, очищувати воду і повітря, створювати будматеріали.

Мікроорганізми зможуть перетворювати відходи у паливо для автомобілів.

Внаслідок активного розвитку генної інженерії можливі техногенні катастрофи і поява нових хвороб.

14. Тривалість життя збільшуватиметься

Розшифровка генетичного коду допоможе передчасно виявляти і запобігати захворюванням. З’являться датчики, які можна буде імплантувати. Вони відслідковуватимуть стан здоров’я людини і передаватимуть інформацію терапевта.

Ліки стануть індивідуальними, з доставкою “точно в ціль”.

Генна терапія стане альтернативою протезування і хірургічних операцій, наприклад, із під час заміни суглобів. Кардинально зросте використання кардіостимуляторів.

Поєднання біоінженерії і 3D-друку дозволить створювати тканини для тестування ліків, друкувати штучні кістки, тканини та органи, замінювати не лише хворий орган, а й просто старий на новий з метою збільшення тривалості життя.

Через те, що люди стануть жити довше, зміниться структура захворюваності. Збільшитися число хвороб, пов’язаних з роботою мозку (хвороба Альцгеймера).

15. Щастя у людей буде менше

Стреси – один із головних ризиків майбутнього. Зростання числа людей і підвищення агресії, в тому числі в інтернеті, провокуватимуть психічні розлади.

Відхід від живого спілкування на користь соціальних мереж і месенджерів стане причиною самотності і пригніченого стану, особливо серед молодих людей. У свою чергу пошук можливості бути причетності сприятиме об’єднанню людей у спільноти за інтересами. Їх вплив у суспільстві ростиме.

Роботизація призведе до втрати роботи переважною частиною населення у розвинених країнах. Не маючи можливості самореалізуватися і знайти своє призначення у житті, люди страждатимуть від апатії і клінічної депресії.

Кількість самогубств в світі ростиме.

16. Медіа втратять свої початкові функції і перетворяться на інструмент “transmitting information”

Світ увійшов в епоху, де відрізнити правду від фейк практично неможливо. Будь-яку інформацію, будь-яке відео можна підробити. В майбутньому ця тенденція лише посилиться. За допомогою нових технологій можна буде підробляти голос, міміку обличчя і т.д. Це призведе до кризи основної функції медіа – верифікації інформації. Постане питання про доцільність подальшого існування медіа.

Комп’ютерна відеоіндустрія стане найбільш затребуваною як канал отримання інформації. ТВ і радіо практично “помруть”.

17. Реальність у 2030Е перевершить очікування. Люди мислять лінійно, зміни відбуваються експоненціально.

Статтю підготували експерти програми “Економіка” Українського інституту майбутнього

Залишити Коментар