» Новини » Припинення залізничного сполучення з Росією можна розцінювати як відсутність стратегії – Володимир Шульмейстер

Припинення залізничного сполучення з Росією можна розцінювати як відсутність стратегії – Володимир Шульмейстер

ФОТО: 24tv.ua

Україна збирається закрити залізничне сполучення з Росією. Про це заявив 6 серпня міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

Але чи реально повністю припинити залізничне сполучення з Росією ?

Розмірковує Директор інфраструктурних програм Українського інституту майбутнього, Перший заступник Міністра інфраструктури України (2014-2016 рр.)

Припинення залізничного сполучення з Росією можна розцінювати як відсутність стратегії. Адже це призведе лише до перерозподілу пасажирського та вантажного потоку на інші види транспорту – автомобільний та автобусний.

Своєчасність цього питання визначається двома параметрами — це економічною доцільністю і політичним підтекстом. Швидше за все, це пов’язано з майбутніми виборами.

Економічно, від припинення сполучення пасажирського і вантажного з Росією  сполучення втратить Укрзалізниця.

Обсяг взаємної торгівлі  між Україною та Росією становить близько $10 млрд, більшість з якої перевозиться залізницею.  Відміна вантажного сполучення призведе до суттєвих втрат для економіки.

Якщо говорити, про пасажирський сегмент, то відбудеться перерозподіл на інші види транспорту – автомобільний та автобусний. Як наслідок, ускладниться проходження КПП на дорогах. Частина людей, які працювали в Росії на тимчасових роботах, через відсутність потягів, перейдуть працювати в Польщу та інші країни Європи.

За оцінкою, це близько 1 млн. українців.

Також на тих поїздах, які курсують до Росії ціна квитка у 4 рази вища, ніж у внутрішньому сполученні. Чим компанія буде компенсувати втрати, якщо збитки пасажирського сегменту   Укрзалізниці становлять близько 10 млрд. грн ?

Політики повинні приймати економічно обґрунтовані рішення. Це треба було робити раніше, а не на четвертому році війни. Так як у нас  немає стратегії, то ми кидаємося зі сторони в сторону.