» News » Vladimir Shulmeister: “Klitschko should take the responsibility for the collapse of the bridge” (uk)

Vladimir Shulmeister: “Klitschko should take the responsibility for the collapse of the bridge” (uk)

Інтерв’ю директора програми “Інфраструктура майбутнього” “Українського інституту майбутнього” Володимира Шульмейстра для “Голоса столиці

Рух Шулявським шляхопроводом відновлено. Єдине обмеження в тому, що по мосту буде заборонено рух вантажного транспорту. Про це заявив під час брифінгу мер столиці Віталій Кличко.

Також Кличко повідомив, що звільняє заступника голови міськдержадміністрації з питань транспортної інфраструктури Іллю Сагайдака та просить президента Петра Порошенка звільнити голову Солом’янського району Віктора Шкуро.

Мер також доручив перевірити шляхопроводи, мости в столиці та їх технічний стан, і прийняти рішення про подальшу роботу й режим їх експлуатації.

Чому допустили таку ситуацію з Шулявським мостом, у ефірі радіостанції «Голос столиці» пояснив екс-перший заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер.

Тобто, конструкції мосту в порядку, а бетонна оболонка застаріла, маємо корозію бетону?

– Так, таке може бути. Саме напруга від утомленості в конструкціях призводить до таких руйнувань.

І в усьому винен великогабаритний транспорт?

– Знаєте, проблема значно ширша, ніж просто утомленість бетону. Проблема по всій Україні є, і вона в тому, що близько 65% усіх мостових конструкцій знаходиться в аварійному стані. Тобто, вони можуть у будь-який момент, у будь-якому місці України впасти. Добре, що не було жертв, а вони можуть бути, і це справді диво, що не трапилось нічого подібного. Тому що міст міг упасти на дорогу, на транспорт, могла бути велика аварія. Але це попередження серйозне, і не лише Кличку, це попередження всій країні про те, що інфраструктура знаходиться в утомленому й дуже відсталому технічному стані. Вона вимагає уваги, вимагає інвестицій. У місцевих органах влади, включаючи Київраду, гроші є, і вони повинні бути використані на інфраструктуру. І я не думаю, що винен один лише директор департаменту, або заступник Кличка, якого звільнили. Проблема системна, по всій Україні, і цілком випадково вона реалізувалася саме в Києві. Вона могла бути всюди, у будь-якому місці.

Чому не проводився моніторинг, чому не проводилася хоч якась реконструкція? Зараз говорять про повну реконструкцію.

– Справа в тому, що гроші з’явилися на всі ці заходи лише нещодавно. Це позитивний результат децентралізації, у результаті чого в місцевих органів влади з’явилися гроші. На жаль, вони не використовуються цільовим чином на інфраструктуру, а здебільшого йдуть на інші цілі. Гроші не використовуються ні на дороги, ні на мости, ні на інші елементи інфраструктури. Зараз це дуже серйозний сигнал для того, щоб усі органи влади переглянули ті гроші, які на сьогодні вони отримують з бюджету, плюс отримують п’ятивідсотковий, так званий збір, тобто, з усіх заправок до бюджету місцевих органів влади надходять гроші, регулярно, щодня. І саме вони повинні бути спрямовані на інфраструктуру. Якщо зараз цього не зробити, то далі наслідки можуть бути дуже серйозними – 65% мостів в Україні в аварійному стані.

Чи є якісь норми безпеки, які забороняють користування мостом, можливо, десь таке в законодавстві або в певних актах прописано?

– Я таких не знаю. Єдине, у разі, якщо з мостом уже щось відбувається, перед тим, як його відкривати, мабуть, потрібно було провести інспекцію. Я сподіваюсь, що така технічна інспекція була екстреним чином проведена сьогодні вранці, і ухвалено рішення, сподіваюсь, виважене, щоб відкрити рух по мосту. Я вважаю, що перед тим, як його повністю закривати, у разі, якщо по ньому все-таки можна рухатись на сьогодні, то необхідно прокласти альтернативні шляхи для того, щоб на людей і на водіїв ішло мінімальне навантаження.

Для капітального ремонту Шулявського мосту потрібно знести будівлі навколо нього – Кузик

На вашу думку, наскільки серйозні ушкодження моста?

– Упали конструкції, що не були несучими, швидше за все. Бо, якби був дефект несучих, то його неможливо було б використовувати далі. Тобто, швидше за все, не несучі конструкції якісь впали. Тому по ньому зараз обмежено рух. Я не дивився, що з ним відбувається, із цим мостом, для цього потрібні фахівці, інженери, сопроматчики, які повинні подивитися на це. Але у будь-якого мосту є термін служби, термін експлуатації. У разі, якщо цей міст, а це напевно так, вичерпав усі можливі терміни експлуатації, то необхідна ревізія, та й не лише цього мосту. Необхідно зробити ревізію, у принципі, усіх споруд, які перейшли через свої планові терміни служби.

Якщо ви говорите, що у нас більше 60% конструкцій у такому вимученому стані, як довго взагалі їх можна експлуатувати, зважаючи на аварійність?

– Усе далі – на волі випадку. Тобто, десь пройшла більша машина, десь пройшли в ногу солдати, і все це може обвалитися. Тому є чіткі, відповідно до державних стандартів, терміни служби, і є чіткі заходи, які необхідно вживати після проходження цих термінів, а саме: потрібно проводити ревізію, потрібно переглядати повністю міст або шляхопровід, усе, що завгодно. Це вимагає уваги та інвестицій. Гроші є. У чому страхітливість ситуації? У тому, що гроші на це є. Вони просто не використовуються належним чином. І я не думаю, що це провина однієї людини, яку звільнили.

Яка конструкція може бути наступною в рейтингу аварійності?

– Важко зараз сказати. Я дуже багато по Україні бачив мостів у жахливому стані, і це не тільки Київська область. Це стосується будь-якої області. Там є такі мости. І мери, які по-хазяйськи ставляться до свого міста, переживають за ці місця та звертають на них увагу. Зараз було подано сигнал усім місцевим органам влади всієї України, дуже серйозний сигнал про те, що на такі речі необхідно звертати дуже пильну увагу, тому що це безпека наших людей. І зараз надзвичайно важливо, щоб цим сигналом скористалися.

На вашу думку, чи обгрунтованими є рішення звільнити Сагайдака та пропозиція щодо звільнення голови РДА?

– Я вважаю, що відповідальність за цей випадок мав узяти на себе, перш за все, мер. Взагалі, повинно бути правило та культура. У разі, якщо в чиємусь господарстві відбувається якась аварійна ситуація, то людина, яка відповідає за цей регіон, повинна брати на себе відповідальність. Це не означає, що вона повинна робити собі харакірі або стрибати з дев’ятого поверху, абсолютно ні. Вона повинна вийти до людей і сказати: так, це моя відповідальність; так, ми розуміємо, що були проблеми; так, ми знаємо, як їх вирішувати, і ми їх будемо вирішувати; ось план дій, ось відповідальний, ось терміни.

Під час Євробачення буде відчутне навантаження на міст, по якому проходить гілка метро на Лівому березі. В якому стані вона взагалі?

– Справа навіть не в Євробаченні, справа в системі. Повинна бути система регулярного контролю інфраструктури, її аналізу та відновлення. У разі, якщо цього немає, то в нас такі міни, як ось ця, будуть вибухати регулярно. І, на жаль, не завжди буде обходитися без жертв. Тому, не залежно від того – Євробачення, Євро-2012, або ще щось, повинна бути система контролю за інфраструктурою, потрібно дивитися паспортні дані, скільки, яка інфраструктура, який у неї термін служби, скільки вона вже прослужила, і в разі, якщо порушуються терміни експлуатації, перевищуються, то потрібно робити ретельну ревізію та ремонт.

Раніше спецкор «Голосу столиці» Олександр Івасівка повідомив, що на брифінгу мер Києва Віталій Кличко заявив, що на ремонт Шулявського шляхопроводу буде потрібно півтора мільярда гривень.

А заступник голови постійної комісії Київради з питань бюджетної політики Петро Кузик в ефірі «ГС» заявив, що представники міської влади винні в тому, що вчасно не повідомили про аварійний стан Шулявського мосту.

Володимир Шульмейстер