» Новини » Чому обмеження швидкості до 50 км/год не дасть результатів

Чому обмеження швидкості до 50 км/год не дасть результатів

Джерело: Факти ICTV

З 1 січня 2018 року впроваджено зменшення швидкості по місту з 60 км/год до 50 км/год. Це є абсолютно доцільним рішенням. Переважна кількість європейських країн має саме таке обмеження в населених пунктах. Доведено експериментально, що така швидкість в містах береже багато життів. Не дивлячись на зменшення швидкості, досі залишається, так званий, поріг толерантності – 19 км/год.

Тобто сьогодні можна їхати 69 км/год, 50 км/год +19 км/год.

Чи вплине це на ситуацію радикально? Ні. Наші водії почнуть їхати з такою швидкістю тільки тоді, коли будуть запровадженні системи ефективного контролю. Вони полягають в системах автоматичної фіксації таких правопорушень – перевищення швидкості.

Нещодавно парламентом був прийнятий законопроект № 5364, який стосувався реформи паркувального простору. В якому були відкорегованні питання, що стосувались фото та відео фіксації. Це говорить про те, що протягом 2018 року буде впроваджено запуск камер контролю швидкості. Вони будуть штрафувати та в автоматичному режимі фіксувати правопорушення, а поліція буде керуватись цими доказами.

Лише тоді норма, яка набула чинності з 1.01.2018 набере однозначного змісту.

Водії будуть дотримуватись обмеження швидкості, адже в разі порушення правил за допомогою фіксації будуть виписуватись відповідні штрафи. Без важливої складової – фото та відео фіксації змінити ситуацію на дорогах неможливо.

Нещодавно МВФ вніс від уряду законопроект, в якому пропонується зменшити навіть поріг толерантності з 20 км/год до 10 км/год. Також в даному законопроекті пропонується аранжувати штрафи в залежності від швидкості. Тобто, якщо людина їде 80 км/год  – це не є зухвалим порушенням і штраф буде складати близько 510 грн. Інша ситуація, коли людина летить по місту зі швидкістю 120 км/год – в такому випадку штраф буде складати близько 3500 грн.

В Україні передбачені не лише штрафи, а й штрафні бали. Наразі штрафні бали не працюють, але в адміністративному кодексі правопорушень вони прописані зовсім не так, як у Європі, в певній мірі вони антиєвропейські.

В усій Європі штрафні бали означають, що кожне правопорушення має певну кількість балів. Якщо ви протягом певного періоду, наприклад, року, зробили правопорушення та набрали велику кількість балів, то ви повинні заплатити не лише грошовий штраф, а й перездати екзамен на право керувати автомобілем.

В Україні така система працює інакше. Для кожного існує ліміт балів – 50 балів. За кожне правопорушення списується певна їх кількість. Тобто, якщо ви робите певне правопорушення з вас лише знімають бали. Таким чином йде певна стимуляція до того, що кожен може зробити правопорушення безкарно, поки має цей ліміт.

В 2010 році у нас вже було присутнє введення фото та відео фіксації. Проте за рішенням Конституційного Суду ця фіксація була скасована через некоректне написання норм, які суперечили Конституції.

Тому важливо за 2018 рік врахувати власний та європейський досвід запровадження фото та відео фіксацій. Якщо система не буде коректно працювати з першого разу, суспільство не дасть ввести її знову.