» Новини » Священна корова розвитку, або про те, що сприяє руху країни вперед

Священна корова розвитку, або про те, що сприяє руху країни вперед

Священна корова розвитку

Ми переживаємо унікальну виборчу кампанію. Однак, всі сконцентровані на епатажі та емоціях. Тоді як справжньою особливістю кампанії є реальна конкуренція. Саме конкуренція породжує цей шалений креатив, викриття, коливання рейтингів тощо. Ми всі виграємо від того, що є конкуренція. І два практичних приклади це доводять.

Аваков проти Порошенко

Конфлікт між міністром МВС та Президентом призвів до того, що ми отримали багато в чому чесні вибори. В першому турі була жорстка боротьба з підкупом зі сторони МВС та СБУ. Перші частіше викривали підкуп за Порошенка, другі частіше за Тимошенко. Але конкуренція між цими структурами призвела до того, що вплив сіток на результат виявився мінімальним. Від цього виграли всі.

Порошенко проти Зеленського

Відкрита конкуренція змусила штаб Порошенка шукати зручне поле для перемоги опонента. Там помилково вирішили, що таким полем стануть дебати. Зеленський прийняв виклик. І знову – це результат, від якого виграли ми всі. Якщо б конкуренція була обмежена, скоріше за все ставки б робились на бюджетників, підкуп, фальсифікацію. Але завдяки відкритій конкуренції стало зрозуміло, що за голоси виборців треба боротись публічно.

Ці маленькі приклади виборчої кампанії доводять, що конкуренція є основою розвитку, основою стратегії win-win, умовою коли виграє суспільство. Тому забезпечення реальної конкуренції в економіці принесе такі ж хороші результати.

Конкуренція – священна корова розвитку.

Віктор Андрусів, виконавчий директор Українськог о інституту майбутнього