» Новости » Игар Тышкевич о демографическом кризисе в Украине: цифры официальной статистики завышены

Игар Тышкевич о демографическом кризисе в Украине: цифры официальной статистики завышены

Источник: Радіо Свобода

Украина входит в 5 стран мира по сокращению населения согласно рейтинга на основании данных ООН. Хуже показатели только в Болгарии, Латвии, Молдавии и Хорватии. По прогнозу ООН, к 2050 году население Украины сократится на 18%. По данным Госстата, на 1 декабря прошлого года оно составляло 42,4 млн человек, без учета жителей оккупированного Россией Крыма.

Далее — текст на языке оригинала

Експерт програми міжнародної і внутрішньої політики Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич вважає такі цифри завищеними. Він зазначає, що не знає, на чому ґрунтується цифра понад 42 мільйони населення, яку наводить Держстат, адже останній перепис населення був у грудні 2001 року.

«Станом на 1 січня 2016 року, рівно два роки тому, Держстат наводив цифру – 42 541 633 людини. Це без врахування Криму та окупованих територій. Але, якщо ми візьмемо відбивку від початку, від 1 січня 2014-го – населення, за даними Укрдержстату, складало 45 400 000. А далі беремо статистику так званих «ЛНР», «ДНР», тобто окупованих територій. Постійне населення в них там – 3,7 мільйонів. У Криму разом із Севастополем 2,5 мільйони. Тобто якщо від 45 відняти в сумі більше 6 мільйонів, 42 ніяк не виходить. Я щось не помічав, щоб українці починали активно плодитись і в нас безліч дітей», – рахує Тишкевич.

На відміну від авторів офіційної статистики, експерт вважає, що варто враховувати і чинник міграції. Тільки Польща, за його даними, торік прийняла 1,5-2 мільйони працівників з України.

«За оцінками, які ми підраховували станом на травень-червень 2017 року, то населення України має бути наявно в країні близько 35 мільйонів людей», – констатує він.

Тишкевич зазначає, що легальна трудова міграція є більш тривалою, а отже, провокує більш відчутний відтік людей із країни.

«У випадку із заробітчанами люди їхали нелегально, вони порушували закон, але, по-перше, їхні сім’ї лишалися в країні, по-друге, люди мали намір колись повернутись, по-третє, вони переводили цим сім’ям гроші. Легальний працівник – це легальний статус, у тому числі для сім’ї. Легальний працівник, як правило, не їде сам, їде сім’я. Діти йдуть у місцеву школу, вони проходять повну інтеграцію», – порівнює аналітик.

Тишкевич також зауважує: нині в Україні 10-13 мільйонів є платниками податків, а від 11 до 14 мільйонів – пенсіонерами.

На думку Тишкевича, аби виправити ситуацію, потрібно перш за все провести максимально точний перепис населення та вдосконалити галузь професійно-технічної освіти, яка готує працівників для підприємств.

«Не говорити «приходьте до нас інвестори, будемо трансформувати економіку», а думати про такі речі, як ефективність праці, енергоємність економіки, яка в Україні в рази більше. Це все додаткові ресурси, які залишають людей у Україні. Тому що лозунгами та біблейським «ідіть і розмножуйтесь» тут не допоможеш», – переконаний він.

Ігар Тишкевич відповідає на питання «Як Україна опинилася у топ-5 за скороченням населення?» (з 15:30 хвилини)

Частина доповіді ООН про демографічну ситуацію в Україні

Читайте дослідження демографічної ситуації в Україні від експерта Українського інституту майбутнього Ігаря Тишкевича:

Демографічна криза в Україні: через 10 років на одного працюючого буде два пенсіонери (інфографіка)

Чому влада боїться проведення перепису населення в Україні

Як Росія населяє Крим «антиукраїнськими елементами»

За 3 роки окупації РФ побудувала в Криму більше 30 000 квартир для військових і ФСБ