» Новини » Судова реформа в дії: Робота над помилками

Судова реформа в дії: Робота над помилками

Негайно мобілізувати сили на проведення якісної роботи над допущеними помилками під час проведення так званої судової реформи закликав чинну владу експерт з питань судової та правоохоронної діяльності Українського інституту майбутнього Андрій Помазанов.

Експерт UIF поінформував, що прогнозований наприкінці минулого року колапс у діяльності судової системи, спровокований окремими положеннями «судової реформи Зеленського», все-таки не змусив на себе довго чекати. Як і очікувалось, одне з основних питань виникло навколо проведення конкурсу на заміщення вакантних суддівських посад. Про це в правничих та експертних колах наголошували ще до ухвалення законопроєкту № 1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування.

«Нагадаю, що норми ухваленого закону передбачають залучення до складу конкурсної комісії з відбору членів ВККСУ, яка забезпечує надалі конкурсний відбір суддів, трьох міжнародних експертів.

Між тим, з огляду на наявні в законі системні недоліки, що викликали бурхливу критику міжнародної спільноти, зокрема Ради Європи та світових правозахисних і антикорупційних організацій, однак, не були взяті до уваги українським парламентом, жодна з міжнародних організацій, експертів яких було запрошено до участі у створенні конкурсної комісії, так і не висунула своїх кандидатів», – зауважив Андрій Помазанов.

Тим часом, нагадує він, 10 березня 2020 року спливає строк формування складу вказаної конкурсної комісії. Разом з тим, як зазначалося, її не може бути сформовано без участі міжнародних експертів.

«Це тягне за собою неможливість формування сьогодні ВККСУ, а отже – й початку конкурсної процедури заміщення вакантних суддівських посад. Їх в Україні налічується понад дві тисячі.

Зрештою, Вища рада правосуддя публічно констатувала неможливість вжиття будь-яких заходів щодо відбору членів ВККСУ, зважаючи на відсутність чіткого унормування законом алгоритму дій на випадок виникнення ситуації, яка склалася сьогодні. Вона має наслідком гальмування на невизначений термін процесу оновлення кадрового складу судів, відтак – фактичне позбавлення кандидатів у судді шансу на обіймання відповідних посад, а також позбавлення десятків тисяч громадян шансу на отримання правосудного судового рішення», – зазначив Андрій Помазанов.

Чинна влада, застерігає експерт UIF, не повинна допустити подальше поглиблення кризи судової системи, яка ставить під загрозу реалізацію гарантованого Конституцією України права кожного громадянина на судовий захист, виправивши помилки. 

«По-перше, слід уточнити алгоритм формування ВККСУ з метою заповнення тих законодавчих прогалин, які зумовили нинішню ситуацію. Тобто, формулювання норм закону таким чином, що унеможливить фактично безперервне відкладення вказаних конкурсів, а також залежність даного процесу від зовнішніх обставин.

По-друге, зважаючи на системний характер недоліків закону, внаслідок чого міжнародні організації й ігнорують своє залучення до реалізації такої судової реформи, доцільно розглянути можливість перегляду тих дискусійних положень, які призвели до несприйняття не лише з боку світової спільноти, але й з боку українських правозахисників, суддів, експертів та науковців», – наголосив Андрій Помазанов.

Чим швидше влада усвідомить нераціональність здійснених раніше кроків, констатує експерт, тим раніше суспільство отримає життєздатну судову систему, а кожен громадянин – можливість поновити своє порушене право в суді. Проте, зазначає Андрій Помазанов, можливим це стане лише за умови стратегічної зміни пріоритетів: з формування за будь-яку ціну абсолютно лояльного до влади суддівського корпусу на забезпечення виконання конституційних обов’язків перед суспільством.