» Без категорії » В Українському інституті майбутнього обговорили конституційні зміни щодо децентралізації

В Українському інституті майбутнього обговорили конституційні зміни щодо децентралізації

В Українському інституті майбутнього відбулось робоче обговорення на тему: «Конституційні зміни як основа завершення реформи децентралізації». Представники Офісу Президента, урядовці, народні депутати України, експерти, представники асоціацій дискутували щодо реформи децентралізації.

Модератор заходу, заступник виконавчого директора Українського інституту майбутнього Євген Мироненко підкреслив, що реформа децентралізації або реформа адміністративно-територіального устрою стосується безпосередньо всіх громадян країни, тому вона є пріоритетною для державної влади. Завершення цієї реформи, додав він, залежить від внесення відповідних змін до Конституції України. Експерт UIF окреслив найбільш дискусійні моменти у цьому питанні.

«Найбільш актуальними є питання необхідності внесення змін в частині адмінтерустрою; якою має бути система адмінтерустрою – дворівнева чи трирівнева, функціонал субрегіонального рівня. Питання вертикалі центральних органів виконавчої влади і уособлення їх функціонування в персоніфікованій державній одиниці – Префекту. Питання унітарності країни і політичного аспекту спеціальних функцій територій представницьких органів місцевого самоврядування; повноваження керівників громад; державного фінансування делегованих державою обов’язків органам місцевого самоврядування. Питання напрацювання базової основи законодавчих актів, необхідних для імплементації змін до Конституції в частині адміністративно-територіального устрою», – зазначив Євген Мироненко.

Український політик, заступник Міністра регіонального розвитку та будівництва України 2008 – 2010 рр. Анатолій Ткачук наголошує на необхідності створити  місцеве самоврядування у потужних командах.

«Зараз немає катастрофічної необхідності внесення цих змін, бо в Україні не згуртовані державні інституції, регіони. Домінують побоювання, що в цьому процесі ми отримаємо тільки погіршення. Сьогодні можна без змін до Конституції створити місцеве самоврядування у потужних командах на базовому рівні. Треба продовжувати роботу над систематизацією законодавства, яке регулює питання у цій сфері», – наголосив Анатолій Ткачук. 

Натомість народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін переконаний у необхідності  остаточно завершити реформу децентралізації. Зараз, наголошує парламентар, є «вікно можливостей», коли у ВР 2-3 суб’єкти можуть набрати 300 голосів, підтримавши відповідне рішення.

Заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода, апелюючи до результатів соцдосліджень, зазначив: у суспільства є запит на реформу й підтримку децентралізації.

«Люди на місцях хочуть, щоб цей процес було завершено. Будь-яка позитивна, але тривала реформа втомлює й дратує суспільство. Тому розпочавши, треба  завершити цю реформу. Сьогодні в України є унікальний шанс, і буде  політичним злочином не використати його», – зауважив В’ячеслав Негода.

Разом з тим виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан нагадав, що Асоціація міст України підготувала пропозиції до законопроєкту конституційних змін щодо місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Він наголосив на важливості проведення публічних консультацій, які б враховували позицію громад.

Міністр регіонального розвитку та будівництва України у 2007-2010 рр., народний депутат України двох скликань Василь Куйбіда переконаний, що об’єднуватися можна багатьма способами, але це впливатиме на спроможність об’єднаних громад.

«Ми пропонуємо об’єднуватися на рівні територіальних колективів. На рівні районному є самоврядування і держава, на рівні обласному й центральному – тільки держава. Йдеться про деконцентрацію влади, а нижче про децентралізацію», – зазначив він.

Експерт з місцевого самоврядування, радник Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Юрій Ганущак заявив на унікальній можливості провести реформу децентралізації, наголосивши: в усіх країнах світу Конституція – це суспільний договір між елітами.

Під час обговорення одним з основних постало питання доцільності внесення змін до Конституції. Воно дало дискурсу філософське наповнення з глибинним аналізом історичного підґрунтя існування адміністративно-територіального устрою в Україні. Враховуючи важливість збереження чинних напрацювань під час проведення реформи децентралізації за останні 5 років, усі спікери дійшли  висновку щодо необхідності внесення змін до Конституції в частині адмінтерустрою. Питання структурного наповнення цих змін мають певний дискурс.

Учасники обговорення наголосили на недопустимості ігнорування комунікацій з асоціаціями, які представляють інтереси місцевого самоврядування і експертами в питанні внесення змін до Конституції в частині децентралізації; внесення змін до Конституції в частині адмінтерустрою треба ухвалити до старту виборчої кампанії місцевих виборів, що дозволить забезпечити фундаментальне функціонування реформи децентралізації.

Щоправда, зважаючи на критичні строки, неминучим є сценарій загального політичного консенсусу в стінах парламенту і всіма стейкголдерами цього процесу в тому числі і серед великих міст, які мають серйозний рівень підтримки населення на місцях; форма і зміст наповнення структури змін до Конституції в частині адміністративно-територіального устрою і його функціонування залишаються не визначеними остаточно, хоча базові компоненти вже сфокусовані; після публічних обговорень внесення змін до Конституції в частині адміністративно-територіального устрою будуть опрацьовані із залученням представників асоціацій представницьких органів місцевого самоврядування та експертів з децентралізації.

 

Залишити Коментар