» Новини » Анатолій Амелін: Україні треба не на словах, а на ділі довести свою незалежність

Анатолій Амелін: Україні треба не на словах, а на ділі довести свою незалежність

Україні слід нарешті стати незалежною, а українцям справжніми господарями своєї долі. Про це пише директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін на своїй сторінці в соцмережі «Фейсбук».

При цьому експерт виділив три ключові фактори справжньої незалежності країни: енергетична незалежність, самостійність партнерської співпраці з США, Китаєм, ЄС та РФ (торгівля ж відбувається), створення національних трендів.

Водночас Анатолій Амелін зазначив, що ми лише називаємо Україну незалежною, не роблячи її такою.

«Україна імпортозалежна. В минулому році наша держава імпортувала енергоресурсів на 13 млрд доларів.; українські металурги скорочують персонал та інвестпрограми. Світовий попит впав, впала промисловість. Ми залежні від світової кон’юнктури; Україна стоїть на колінах, просячи у МВФ кілька млрд, маючи природних ресурсів на трлн дол (включаючи імпортовані енергетичні);  Україні вказують, які реформи робити (ринок землі, зростання тарифів тощо), а які не робити (податкова лібералізація, підтримка малого бізнесу тощо); за нас вибирають, хто керуватиме державою, державними підприємствами; Україна не вибирає свій шлях сама, а Америка з РФ і ЄС домовляються про неї без нас; відсутня стратегія розвитку держави», – зауважив Анатолій Амелін.