» Новини » ЯК ДОСЯГТИ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ?

ЯК ДОСЯГТИ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ?

Що потрібно зробити у перші півроку новому уряду, аби покращити економіку країни? Які мають бути маркери правильного економічного руху України? Анатолій Амелін, директор економічних програм UIF розповів, якою має бути нова економічна політика України.

Україна має зробити наступні кроки для того, аби почати рухатись у правильному економічному напрямку: 

  1. Кабмін повинен зрозуміти в якому стані економіка країни;
  2. Вибрати пріоритетні напрямки розвитку країни, щоб підняти економіку;
  3. Підготувати план дій;

В ідеалі, в перші три місяці повинна бути розроблена стратегія розвитку країни, вибрані  пріоритетні сектори економіки, які потрібно розвивати першочергово. Крім того, у нас зношена інфраструктура, а економіка не може розвиватися без нової  інфраструктури. Так само економіка не може розвиватися, якщо у нас не вирішені питання в енергетичній інфраструктурі. Ми щорічно імпортуємо енергоресурси на 13 млрд дол, що більше, ніж негативне сальдо торгового балансу. Таким чином,  пріоритетні завдання для уряду є.

Але, найголовніше, щоб підняти економіку, потрібно повисити продуктивність праці. Без нових секторів економіки це – неможливо. Нова команда президента говорить про «державу у смартфоні». Тож, ми повинні розвивати цифрову інфраструктуру, як базу для активного розвитку нової економіки. Перші півроку – це напрацювання  планів, стратегії, затвердження бюджету, який у 2020 році дозволить їх реалізувати. Якщо діяти за такою схемою, то з 2020 року ми можемо отримати результат.  

Також, зміни можуть торкнутися фіскальної політики і податку на виведений капітал, який обіцяла нова команда з 2020 року.  Крім цього, потрібно зняти мораторій на землю з 2020 року, а також побудована  ефективна політика залучення інвестицій. Наразі Національна інвестиційна рада уже оновлена, її тепер очолює Давид Арахамія. Відповідно, зміниться підхід до взаємовідносин з інвесторами. Наступного року Україна має залучити не 2 млрд дол інвестицій, а мінімум 5 млрд дол. Наша земля зараз деградує, посилюється процес погіршення її якості, тому що до своєї землі ставляться дбайливо, а на орендованій висаджують ріпак та інші культури, які виснажують землю. Таким чином, зняття мораторію на землю поверне статус кво взаємовідносин власників та активів, якими вони володіють. Тут є також неврегульовані  питання щодо закону про обіг ринку сільгоспземель, а також окремо вимагає інвентаризацій сама земля. Ці питання вже вирішували європейці і балтійські країни: у них створювалися суди, які займалися питаннями землі.

Тобто є завдання, які можна вирішити, головне хотіти це зробити. І  новий  український уряд  впорається з ними , – це означає, що він працює ефективно.