» Новини » ЦЕРКВА, СУБ’ЄКТНІСТЬ, ПАТРІОТИЗМ – РИТОРИКА ПОЛЬСЬКОЇ ВЛАДИ НАПЕРЕДОДНІ ВИБОРІВ ДО ЄВРОПАРЛАМЕНТУ

ЦЕРКВА, СУБ’ЄКТНІСТЬ, ПАТРІОТИЗМ – РИТОРИКА ПОЛЬСЬКОЇ ВЛАДИ НАПЕРЕДОДНІ ВИБОРІВ ДО ЄВРОПАРЛАМЕНТУ

Минулого тижня Польща здебільшого була зосереджена на внутрішній політиці і передвиборчій кампанії: відбулись урочистості з приводу святкування річниці Конституції, передвиборчі виступи та інформаційно-медійні сутички між консерваторами і лібералами. За соціологічними опитуваннями, перед виборами до Європарламенту (26 травня) польська опозиція дихає у спину провладній партії. На зовнішньополітичні арені позитивною ново нию для Польщі стало запрошення польського президента у червні до Білого Дому.

Польща відсвяткувала 228-у річницю Конституції. На урочистостях було присутнє вище керівництво країни, політична еліта та Президент Ради Європи Дональд Туск. Президент Польщі Анджей Дуда свою вітальну промову розпочав із згадування давньої польської історії – хрещення да приєднання до європейської християнської родини. Польський гарант обґрунтував членство Польщі у Європейському Союзі історичними причинами. Зокрема, Анджей Дуда згадав, як 1683-го року Польща врятувала Європу від мусульманського вторгнення, а 1920-го – від більшовицького. Дуда підкреслив роль поляків і у падінні Берлінської стіни. І сьогодні, за його словами, до польського прем’єр-міністра Матеуша Моравецького, настав час подумати про те, що б ще Польща могла дати Європі. Це має бути проект реформ ЄС, які повинні базуватись на підвищенні ролі демократичних інститутів у Європі – Європейського Парламенту та Європейської Ради.  Під час свого виступу президент також сказав, що особисто підтримує ідею закріплення у Конституції Польщі положень про її членство у ЄС та НАТО.

Наступного дня на передвиборчому заході лідер правлячої партії Польщі Ярослав Качинський у товаристві прем’єр-міністра Матеуша Моравецького виокремив особливу роль церкви для польської держави: «Без Церкви немає сильної Польщі». Крім того, Качинський розповідав про патріотизм, громадянську активність, розрахунок на міжнародну арену та ефективний державний апарат, а також демократію і самосуб’єктність в рамках ЄС та НАТО. Після Качинського слово взяв прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Польський прем’єр звинувачував у негараздах попередників і говорив про зниження податків та соціальні пільги, які правляча партія нещодавно впровадила.

Тим часом у інформаційно-медійному середовищі Польщі відбувся черговий обмін нападами між владними консерваторами та опозиційними лібералами. Державний телеканал «TVP» атакував головного опонента чинного президента – голову Європейської Ради Дональда Туска. У своєму матеріалі телеканал порівняв Дональда Туска після його лекції у Варшавському університеті з Гітлером і Сталіном, мовляв, той – зрадник польських інтересів. Опозиція одразу розкритикувала канал, адже за польським законодавством ЗМІ зобов’язані висвітлювати інформацію із «плюралізмом, неупередженістю, рівновагою та достовірністю».

У той же час лідер правлячої партії «Право і Справедливість» Ярослав Качинський подав до суду на провідну опозиційну газету «Gazeta Wyborcza». Ярослав Качинський вимагає від видання вибачень і 30 тисяч польських злотих за «втручання у його особисте життя». Мова йде про перемовини з участю комерційної компанії «Сребрна», від імені якої Ярослав Качинський виступав, та австрійського бізнесмена Джеральда Біргфелнера про будівництво хмарочоса для «Права і Справедливості» у Варшаві.

За результатами останнього опитування, проведеного центром «Kantar Millward Brown», чинна правляча коаліція партії «Право і Справедливість» та об’єднана опозиція «Європейська коаліція» порівну ділять симпатії поляків. За чинну владу готові віддати свої голоси 34% поляків, за опозиціонерів – 33%. Були перевірені і електоральні вподобання поляків на президентських виборах, які відбудуться за рік. У них у першому та другому турі чинний президент Анджей Дуда перемагає Дональда Туска.  У першому турі – 41% проти 28%, у другому – 56% проти 40%.

У цей час польського президента Анджея Дуду офіційно запросили до Білого Дому на відвідини разом з його дружиною у червні. Деталі майбутніх перемовин обговорюватимуться двома президентськими адміністраціями. Це буде другий візит Анджея Дуди до Вашингтону. Перший відбувся 18 вересня минулого року.

Іван Дуднік, стажер UIF