» Новини » Скандали з льотчиками та Facebook, безкінечні скарги в ЦВК та міжнародні зустрічі Додона – дайджест новин з Молдови

Скандали з льотчиками та Facebook, безкінечні скарги в ЦВК та міжнародні зустрічі Додона – дайджест новин з Молдови

Тиждень в Молдові розпочався зі скандалу із взаємними звинуваченнями. На брифінгу в понеділок Ігор Додон повідомив, що після 3,5 років полону в Афганістані за сприяння російського керівництва були звільнені 2 молдавських пілоти, яких доправили в Москву. Наступного дня самі пілоти дали інтерв’ю НТВ, у якому подякували особисто Ігорю Додону та керівництву РФ. Натомість, спікер парламенту Молдови та один з лідерів Демократичної партії Андріан Канду звинуватив Додона у тому, що той використовує пілотів у передвиборчих цілях і насправді їх повинні були звільнити ще 4 місяці тому, а не за 2 тижні до виборів. Додон же відкинув звинувачення та пообіцяв особисто привезти колишніх заручників в Молдову після того, як вони пройдуть необхідну медичну реабілітацію. В той же час делегація МЗС Молдови поїхала в Москву, щоб зустрітися з льотчиками, але не змогли цього зробити, оскільки не отримали даних про їхнє місцезнаходження. У зв’язку з цим МЗС звинуватили Росію у провокації та вручили ноту протесту послу Росії в Молдові Олегу Васнєцову. У той же день МЗС направило запит уряду на відкликання посла Молдови в Росії Андрея Негуцу. Формально причина в тому, що посол не доклав достатньо зусиль для того, щоб в Росії не відкрилось представництво Придністров’я, однак по часу запит МЗС співпав саме з ситуацією з льотчиками. Ігор Додон вже відреагував на це і заявив, що не підпише указ про відкликання Негуцу з Москви.

Другий скандал стосувався Демократичної партії. 13 лютого компанія Facebook в прес-релізі повідомила про видалення більше 200 фейкових сторінок з мережі та про те, що створення як мінімум частини з цих сторінок пов’язане з урядом Молдови. За їх даними, на роботу цих профілів було витрачено 20 тис. доларів. У відповідь Демократична партія відкинула всі звинувачення та натомість звинуватила компанію у втручанні у виборчий процес.

У свою чергу представники передвиборчого блоку ACUM заявили, що подадуть скаргу в ЦВК через використання Демократичною партією адмінресурсу. Як приклад вони наводять 2 епізоди – вищеназваний скандал з Facebook та агітація за партію чиновників у регіонах. Це не єдина їхня претензія до влади – 14 лютого вони протестували перед ЦВК з вимогою надати можливість діаспорі голосувати на виборах по простроченим паспортам. Нагадаємо, що раніше Конституційний Суд заборонив це.

Інші партії також висловлювали своє незадоволення роботою ЦВК. Зокрема, Ліберальна партія та партія «Шор» знову звернулись до ЦВК з вимогою зняти Партію соціалістів з виборів через використання президента Додона у їхній виборчій кампанії. Мовляв, офіційне попередження комісії на соціалістів не подіяло. Самі соціалісти 11 лютого також пікетували ЦВК, але з протилежною вимогою – припинення тиску на партію. Також вони звинувачують прем’єр-міністра і спікера в участі в передвиборчій кампанії Демократичної партії та подали відповідні скарги.

Минулий тиждень приніс в Молдову і новини міжнародно-політичного характеру. Спочатку 12 лютого країну відвідав міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто. Він зустрівся з президентом Ігорем Додоном та міністром закордонних справ Тудором Ульяновські. Серед іншого Сіярто запевнив молдовських колег, що ті можуть повністю розраховувати на підтримку Угорщини в процесі євроінтеграції і що розділяє їхню позицію щодо того, що національні інтереси повинні стояти на першому місці. Для Молдови таке запевнення важливе з огляду на критичні резолюцію Європарламенту та рішення Ради ЄС минулого року. А в кінці тижня президент Додон відвідав Мюнхенську конференцію з безпеки. Там він зустрівся з президентом Сербії Александром Вучічем, міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, головою «Сбербанку» Германом Грефом та єврокомісаром з розширення Йоханнесом Ханом. На всіх зустрічах Додон наголошував на необхідності збалансованої зовнішньої політики для Молдови та міжнародного визнання її нейтрального статусу.

На радарах молдовських ЗМІ минулого тижня була й Україна. В МЗС України заявили, що не допустять відкриття  представництво Придністровської молдовської республіки в Києві та розглядають ці території, як частину єдиної Молдови. Цю заяву викликала попередня заява голови ПМР Вадима Красносєльского, який поставив перед власним МЗС задачу відкрити представництв невизнаної республіки в Києві та Брюсселі після успішного відкриття в Москві. Крім цього, минулого тижня відбулась курйозна ситуація з візитом в Молдову Президента України Петра Порошенка. Ігор Додон в ефірі телеканалу повідомив про приїзд Порошенка з візитом в Молдову та заявив, що не зустрічатиметься з ним, оскільки це було б втручанням у вибори. Однак посольство України в Молдові потім взагалі спростувало те, що такий візит готувався, хоча в МЗС Молдови заявили, що візит готувався, але відклався.

Яр Батог, стажер УІМ