» Новини » Російські санкції та вибори в Молдові – дайджест останніх новин від західного сусіда

Російські санкції та вибори в Молдові – дайджест останніх новин від західного сусіда

Фото: РИА Новости

Молдовські політики ще досі не вийшли з новорічної «сплячки» попри те, що передвиборча кампанія вже триває. У другий тиждень нового року партії визначались зі своїми кандидатами у мажоритарних округах, а Ілану Шору, яку звинувачують у банківському шахрайстві, вдалося зареєструвати свою партію для участі у виборах. Тим часом молдовські експортери зіткнулися з проблемами через російські санкції, а президент Додон намагається продемонструвати, що може вирішувати спірні питання з Росією. Про це та інше у дайджесті подій в Молдові за 7-13 січня.

 

Під час зимових свят тривала реєстрація кандидатів у депутати в мажоритарних округах на парламентських виборах. Серед іншого варто відмітити, що заради участі у виборах свої пости в уряді покинули очільник МВС Олександр Жиздан, міністр охорони здоров’я Сільвія Раду, міністр сільського господарства Ніколае Чубук, міністр освіти Моніка Бабук, міністр економіки Кирил Габуріч та віце-прем’єр з реінтеграції Крістіна Лєснік. Ще однією цікавою подією стало те, що 10 січня очільник Партії «Дія і солідарність» Майя Санду зареєструвала себе для участі у виборах у закордонному мажоритарному окрузі «Західна Європа». Нагадаємо, що парламентські вибори відбудуться в Молдові 24 лютого 2019 року за змішаною системою – половина депутатів буде обрана за партійними списками, а половина в мажоритарних округах. 3 депутатські мандати були виділені для діаспори, яка обиратиме їх в трьох округах – «американському», «західноєвропейському» та «пострадянському».

 

9 січня Центральна виборча комісія врешті-решт зареєструвала партію «Шор» для участі в парламентських виборах, хоча за тиждень до того їм відмовляли в реєстрації. Очільник партії Ілон Шор – це молдовський бізнесмен та з 2015 року примар (мер) міста Оргіїв. До того він працював в Banca de Economii S.A., який був замішаний в банківському шахрайстві 2014 року. У зв’язку з цим проти Шора були висунуті звинувачення і в червні 2017 року його засудили до 7,5 років в’язниці. Однак він був звільнений з-під арешту і знаходиться під судовим контролем до винесення остаточного вироку Апеляційною палатою Кагула. За останнім опитуванням IRI партія Шор має підтримку 3% громадян при 5% прохідному бар’єру. Сам Шор збирається балотуватись за мажоритарним округом Оргіївського району.

 

Лідери передвиборчого блоку ACUM Майя Санду і Андрей Нестасє закликали громадян ігнорувати референдум, призначений на 24 лютого. Референдум пройде в день парламентських виборів і є ініціативою Демократичної партії, на ньому громадянам запропонують скоротити кількість депутатів парламенту до 61 та ввести право відкликання депутата. Нагадаємо, що раніше бойкотувати референдум закликали також Партія соціалістів та Партія комуністів.

 

З 1 січня вступила в силу постанова уряду РФ про заборону ввозу в Росію ряду товарів з України (навіть якщо це не українські товари за походженням). Заборона стосується продуктів харчування, аграрної продукції, електрообладнання, алкоголю та іншого. Таким чином під удар потрапили і молдовські експортери, які везуть свій товар в Росію транзитом через Україну. Міністерство економіки запропонувало молдовським підприємствам, які потрапили під санкції, відмовитися від експорту в Росію через територію України, поки питання не буде вирішене. У той же час президент Ігор Додон надіслав прем’єр-міністру Росії Дмитру Мєдвєдєву офіційного листа, у якому закликав знайти вирішення для цієї проблеми. Міністр закордонних справ невизнаного Придністров’я Віталій Ігнатьєв заявив, що представники «республіки» також ведуть переговори з російською стороною, щоб вивести свої товари з-під удару санкцій.

 

Центральна виборча комісія почала публікувати на своєму сайті декларації про доходи кандидатів в депутати. Однак 8 січня вони стали недоступні, це сталося після широкого висвітлення у ЗМІ декларацій голови Демократичної партії Влада Плахотнюка, голова Партії «Дія і солідарність» Майї Санду та голови Партії «Платформа гідність і правда» Андрея Нестасє. Прес-секретар ЦВК Корнеліу Пасат пояснив зникнення декларацій тим, що інформація в них була неповною і комісія прийняла рішення дезактивувати всі декларації. Також він пообіцяв, що їх знову викладуть на сайті протягом кількох днів.

Яр Батог, стажер УІМ