» Новини » Європейська армія: не реально і не потрібно, і ЄС, і Україні

Європейська армія: не реально і не потрібно, і ЄС, і Україні

ФОТО: cdni.rbth.com

«Армія ЄС» невідомо як співіснуватиме з НАТО, розсварить ЄС і погіршить оборонні перспективи України. 

Минулого тижня президент Франції Еммануель Макрон, а за ним і канцлер Німеччини Ангела Меркель підняли з глибин політичних дебатів донедавна маргінальну ідею про створення єдиної європейської армії. Можна назвати це своєрідною відповіддю на нещодавні заяви президента США Дональда Трампа про націоналізм і «збиткові» альянси, за які Штати не хочуть платити.

Словесна перепалка між США та франко-німецьким тандемом у ЄС віддзеркалює не стільки проблему особистих стосунків лідерів, скільки протистояння смислів та ідеології. Трамп бачить у європейських лідерах стару ліберальну бюрократію, а для європейців президент США – клоун.

Спроба Макрона форсувати це питання має винятково символічний характер, а реальна реалізація цієї ідеї сумнівна з погляду внутрішньополітичних тенденцій у ЄС. Без реформування ЄС про створення єдиної армії годі й говорити, адже без подолання внутрішньої інституційної кризи створювати нову силову структуру, яка за своєю сутністю має призвести до ще глибшої євроінтеграції країн-членів, не видається можливим.

До того ж, створення армії ЄС – це додатковий головний біль у фінансовому плані. Кожна країна-член НАТО вже має власні бюджети щодо різноманітних програм і проектів у межах НАТО. Наприклад, Франція відраховує до бюджету НАТО $ 58 млрд. щорічно, що становить 2,3% її ВВП. Німеччина віддає щорічно $ 44 млрд. (1,2% ВВП). Якщо створювати армію ЄС, необхідно переглядати ці бюджети, адже європейські країни фінансово не потягнуть одразу дві військово-політичні структури.

З військового погляду, створення армії ЄС паралельно з існуванням НАТО створить неабиякі складнощі у випадку реального конфлікту. Дві військово-політичні структури, які по-різному приймають рішення і підпорядковуються різним командним центрам – може стати справжньою катастрофою з погляду військового планування операцій і адекватного реагування на безпекові і гуманітарні виклики.

З погляду зовнішньополітичної діяльності створення армії ЄС серйозно вдарить по активності Євросоюзу за його межами. Проти цього виступлять США, що ще більше загострить протистояння між Брюсселем і Вашингтоном і призведе до паралічу всередині НАТО. Крім того, створення такої армії відволікатиме увагу ЄС від інших, більш актуальних  зовнішньополітичних викликів: зокрема, ситуації в Україні.

Отже, навіщо Макрон підняв питання армії ЄС? Його заява засвідчила тенденцію, яка почала проявлятися з приходом Трампа до влади у Білому Домі: Європа прагне дрейфувати подалі від Сполучених Штатів.

Ілія Куса, експерт з міжнародної політики УІМ та Іраклій Джанашия, експерт з питань національної безпеки та оборони УІМ

Повна версія матеріалу за посиланням у матеріалі Укрінформ