» Новини » Вивід Укртрансбезпеки з тіні принесе Україні 2-3 млн євро на рік

Вивід Укртрансбезпеки з тіні принесе Україні 2-3 млн євро на рік

Вивід Укртрансбезпеки з тіні принесе Україні 2-3 млн євро на рік

18.05.2018

Автори: Володимир ШульмейстерЯрослав Пилипчук

10 млн євро складає тіньовий ринок міжнародних дозволів Укртрансбезпеки щодо перевезення вантажів автомобільним транспортом. Наслідками від цього є:

  • збільшення витрат перевізників;
  • перешкоджання економічному зростанню;
  • репутаційні та іміджеві ризики України як ненадійного міжнародного партнера.

Проблематика

Укртрансбезпека – це єдиний орган, що видає  дозвіл на здійснення перевезень вантажів автомобільним транспортом за кордон. Служба також наділена повноваженнями контролювати правильність їх використання. У цьому і є головна проблематика «контролювати самих себе». На практиці подана модель призводить до неефективного контролю за використанням дозволів та невиконання Україною своїх зобов’язань щодо двосторонніх угод.

Основним наслідком «контролю самих себе» є формування тіньового ринку. Із певними видами дозволів «Укртрансбезпека» штучно створює дефіцит дозволів для перевезення вантажів, які потім пропонують купити на вторинному ринку.

Який сенс міжнародного дозволу Укртрансбезпеки для перевезення вантажів?

Укртрансбезпека забезпечує перевізника дозволами, необхідними для певної поїздки, якщо такі дозволи є в наявності. Кількість дозволів для розповсюдження  обмежена та обумовлена угодами між країнами. Тобто, якщо закінчуються дозволи, то готується відповідне звернення до країни, з якою підписана угода, з запитом на отримання додаткової квоти дозволів.

Основні схеми

В UIF на основі висновків позапланової перевірки Міністерства інфраструктури України, інформації ГО «Всеукраїнський центр реформ транспортної інфраструктури» та інших джерел визначили основні тіньові схеми Укртрансбезпеки з розподілу міжнародних дозволів.

Схема 1.  Створення дефіциту дозволів

Для формування попиту на міжнародні дозволи «дилерами» Укртрансбезпеки створюється  їхній дефіцит.

Аналізуючи деякі активні напрями за кількістю дозволів, що видані для «розповсюдження», та кількістю, що залишилась, виявлено відсутність дозволів за напрямками:

  • Польща E4, E5.
  • Румунія.
  • Угорщина E3 транзитний.

Джерело: http://eis.dsbt.gov.ua/m3_tran…

Поданий аналіз свідчить про продаж дозволів «потрібним» перевізникам та створення  їхнього дефіциту. Економічних причин для зростання обсягів використання міжнародних дозволів немає.

Згідно з даними Міністерства інфраструктури України, дозволи не використовуються власниками, а перепродаються іншим перевізникам за ціною 350-700 євро за 1 дозвіл. Офіційна вартість дозволів становить близько 2 євро.

Джерело: висновки перевірки Міністерства інфраструктури України лютий-березень 2018 року, інформація від  міжнародних вантажних перевізників

Схема 2. Пусті бланки

Інший варіант схеми, коли дозволи видаються чистими. Видані дозволи проводять у реєстрі на підставні фірми, а після цього зазначаються як здані. Фактично чистий дозвіл роздруковується на будь-яку фірму та здійснюється перевезення.

Згідно з отриманою інформацією перевірки Міністерства інфраструктури України існують випадки, коли підприємство оптом скуповує дозволи та використовує їх в той момент, коли квота міжнародних дозволів видана в повному обсязі.

Схема 3. Бланки не утилізуються

Міжнародні дозволи повинні повертатися перевізниками у 90-денний термін з дати видачі. Укртрансбезпека повинна їх утилізувати. Дозволи за І та ІІ квартал знищуються до 15 жовтня, а за ІІІ та ІV квартал – до 15 квітня наступного року. Є випадки, коли працівники Укртрансбезпеки не дотримуються умов утилізації. Власне, у Акті про утилізацію не вказується дата знищення та складання Акта. Водночас не вказується і спосіб знищення. 

Оцінка UIF обсягу тіньового ринку Укртрансбезпеки

В Україні видається  більш ніж 700 тис дозволів,  із них 200 тис — до країн, напрямки до яких є найпривабливішими, наприклад, до Італії. За даними Міністерства інфраструктури України та міжнародних вантажних перевізників неофіційна вартість одного дозволу в Італію в комплекті з угорським транзитним (транзит безкоштовний), коли вони вже відсутні на пункті видачі, становить 650 євро. Сьогодні дозволи Угорщини (транзит безкоштовний), Румунії та Туреччини скуповуються перевізниками по 300 євро. У листопаді-грудні 2017 року дозволи в Польщу продавалися від 1000 гривень до 200 доларів (попит на такі дозволи вимірюється тисячами). Слід зазначити, що проблема дефіциту польських дозволів востаннє існувала у 2003 році.

За оцінкою експертів, тіньовий ринок міжнародних дозволів на вантажні перевезення може становити не менше як 10 млн євро на рік.

Пропозиції:

Необхідно створити прозору, публічну систему з ефективним контролем розподілу міжнародних дозволів на вантажні перевезення.  Для цього необхідно:

1. Передати матеріали до правоохоронних органів щодо осіб, які здійснили порушення

2. Передати функції контролю за розподілом та утилізацією дозволів від Укртрансбезпеки іншому органу. Наприклад, новоствореному при Міністерстві інфраструктури України.

3. Впровадити Порядок утилізації дозволів, в якому прописати конкретні наслідки для всієї вертикалі посадовців у разі здійснення порушень.

4. Щоквартально здійснювати повну інвентаризацію наявних на складі Укртрансбезпеки невиданих та використаних дозволів на міжнародні перевезення.

5. Зробити Єдину інформаційну систему Укртрансбезпеки повністю публічною. 

Економічний ефект від пропозицій

За оцінкою UIF, унаслідок реалізації запропонованих рекомендацій, збільшаться оборотні кошти власників авто на суму від 10 млн євро (у порівнянні – це купівля більше 300 авт вантажопідйомністю до 15 т). Враховуючи, що у 2018 році не відбувається суттєвого пожвавлення міжнародних автомобільних перевезень і немає значного попиту на нові вантажні авта, пропозиції можуть збільшити прибутковість транспортно-логістичного бізнесу України. За розрахунками, податкові надходження до державного бюджету України внаслідок детінізації та покращення фінансово-економічного стану перевізників становитимуть від 2-3 млн євро на рік.

Слід зазначити, що Укртрансбезпека за підсумками 2017 року перерахувала до державного бюджету 104,87 млн грн.

Іншими позитивними ефектами можуть бути:

  • підвищення репутації України як надійного вантажного перевізника;
  • збереження українськими перевізниками своєї частки на ринку міжнародних перевезень;
  • прискорення змін у транспортній галузі.

Читайте також:

 У 2030 році Україна може збільшити річкові вантажні перевезення у 4 рази

Революція на воді: як Україні заробити на річках