» Новини » Китай на ринку інфраструктури – удар для вітчизняних виробників

Китай на ринку інфраструктури – удар для вітчизняних виробників

Китай на ринку інфраструктури – удар для вітчизняних виробників

30.03.2018

Директор програми “Інфраструктура майбутнього” Українського інституту майбутнього Володимир Шульмейстер дав інтерв’ю радіостанції “Голос столиці” про можливі перспективи співпраці України з Китаєм.

Китайці будуватимуть нові дороги або ремонтувати старі?

– Якщо ми говоримо про кільцеву Житомира, то вона планується в цементобетоні, відповідно, асфальтний завод там не буде потрібен. Тобто там потрібне інше обладнання, яке теж, сподіваюся, буде завезено. Якщо ми говоримо про дорогу Одеса-Миколаїв-Херсон, то Мінінфраструктури напрочуд регулярністю говорить про те, що в південних регіонах переважно потрібно будувати теж цементобетонні дороги. Через перевантаження зерновозів і через температурні режими. Тому цю дорогу, я теж сподіваюся, все-таки в Автодорі згадають, і про те, що цементобетон значно краще для економіки України, тому що в цьому випадку використовуються місцеві матеріали. І для ВВП країни це значно цікавіше, ніж імпортувати бітум, який у 56% асфальтобетонних доріг – це імпортований бітум. Тому я сподіваюся, що про це згадає Автодор і Мінінфраструктури, та передасть це китайцям. Для цього є спеціальні перевізники.

Скільки часу можуть зайняти відповідні роботи? Чому так довго домовлялися?

– Проблеми ніякої немає, ніхто довго не домовлявся. У минулому році був тендер щодо Житомирської траси,  якраз зараз імпортується обладнання, тобто відбувається мобілізація, і сподіваюся, що роботи розпочнуться досить швидко. Кільцеву дорогу Житомира можна зробити, в один сезон, в один рік можна вкластися, це точно. Не знаю, які були умови тендера, сподіваюся, що в один рік все це закінчиться.

Чи дійсно планується завезення обладнання для бетонного покриття?

– У разі, якщо китайська компанія виграла тендер з будівництва кільцевої цементобетонної дороги навколо Житомира, то вона змушена буде імпортувати обладнання. В Україні це обладнання є, але його недостатньо. Є спеціальне обладнання, його виробляють переважно в Німеччині та Америці. Якщо ми говоримо про якісне обладнання. Можливо, швидше за все, китайці так часто і роблять у випадку, якщо вони будують, то, на відміну від України, вони підтримують свого виробника, тобто вони будуть, швидше за все, імпортувати обладнання з Китаю.

А якість?

– Якість, я сподіваюся, буде контролюватися, якість обладнання нас тут не дуже цікавить. Нас більше цікавить якість доріг, які будуватимуться. Я сподіваюся, що буде використовуватися незалежний контроль. Так як конкретно ця житомирська дорога фінансується ЄБРР, цей банк в своїх проектах включає обов’язковий контроль незалежних інженерів, які будуть контролювати якість доріг. Тобто тут буде все гаразд, і якщо дорога буде неякісна, вона не буде прийнята.

Чому саме китайці?

– Це хороший знак, що Китай увійшов на український ринок. У нас дійсно зараз напіввакуум, з точки зору підрядників, на інфраструктурні проекти, у нас мало хто зараз є. Це пов’язано з тим, що мало хто ризикує заходити в Україну через низьку інвестиційну привабливість країни. Те, що китайці заходять, це добре. І я сподіваюся, будуть заходити не тільки китайці, а й інші компанії, в тому числі і дорожнього будівництва.

Можливо, у китайців є особливі умови?

– По-перше, китайців давно привертає Україна, і з точки зору сільського господарства, і, ми знаємо, було видано великий кредит на непривабливих для України умовах. Зараз це участь в тендері, тобто всі будівельні компанії, що допускаються до тендеру, а ми говоримо про тендер, котрий проводився міжнародним фінансовим інститутом, куди потрібен спеціальний допуск, тобто компанії з репутацією запускаються до участі до цього тендеру. Тому, я сподіваюся, що китайці виконають цей проект якісно і сумлінно.

Раніше китайці були у нас на ринку? Чи це перша компанія?

– Якщо ми говоримо про дорожнє будівництво, то мені про присутність китайських компаній на ринку України невідомо. Однак є досвід наших сусідів – це і поляки, і білоруси. Білоруси з великою обережністю відгукувалися про досвід роботи з китайцями, поляки мають негативний досвід. Тому контроль буде необхідний.

Негативний досвід?

– Так. Про це розповідав Новак, в.о. керівника Автодору, про те, що той проект, який робили китайці в Польщі, довелося доробляти іншій компанії.

Чому досі не було техніки, за допомогою якої можна контролювати якість доріг? Чи вона була не такої якості?

– Незалежний, якісний контроль дорожніх робіт, на жаль, не цікавий тим, хто просуває свої провінційні  компанії, які виграють провінційні тендери, а потім ці гроші реалізують, тобто оприбутковують. Тому доти, поки у нас не буде жорстких покарань за низьку якість доріг, у нас в Україні, на жаль, нормальних доріг не буде.

Що значить цей контроль якості доріг?

– На практиці є спеціальні інженери, які перевіряють, які спеціалізуються саме в дорожньому будівництві, незалежні інженери, на їх рішення неможливо ніяк вплинути, тобто вони реально роблять контроль того, як саме укладаються які шари, які матеріали потрапляють на дорогу. Після того як дорога готова, перед здачею спеціально висвердлюють проби, котрі спеціальним обладнанням перевіряються, перевіряють, що там знаходиться, перевіряється таким чином дорога на міцність, на довговічність.

Для яких робіт буде використано завезене китайцями обладнання?

– Я не знаю в яких проектах буде використовуватися саме це обладнання. Вже факт того, що китайці завозять сюди обладнання – це позитив, тому що таке обладнання в Україні не виробляють, а саме асфальтні заводи, тобто сам факт мобілізації техніки – це хороший знак. Це означає, що китайці серйозно налаштовані на те, щоб проводити ремонти.

Можливо, що в перспективі ці компанії будуть залучені і до інших проектів у нашій країні?

– Вже факт того, що китайці зараз роблять перекидання обладнання сюди, означає, що вони налаштовані серйозно і це не єдиний проект, на якому вони будуть зайняті. Це звичайна стратегія компанії, і якщо вона вже перекидає обладнання, то вона сподівається на великий обсяг робіт. Відповідно, китайці будуть заходити зараз на багато тендерів. Це дуже добре з точки зору того, що у нас з’являється ще одна альтернатива щодо підрядників. Погано це тому, що китайці, це їхня політика, вони лобіюють завжди свого виробника, тобто, швидше за все, буде сюди завозиться техніка китайська. Вони навряд чи будуть виробляти тут техніку, і я сподіваюся, що сам факт заходу китайців на ринок української інфраструктури дасть сигнал для інших іноземних компаній щодо того, що ринок все-таки змінюється, і привабливість цього ринку дуже виросте для інших підрядників. Бо завдяки, в тому числі, створенню Дорожнього фонду, 50 мільярдів гривень тільки з центрального бюджету потрапить на дороги, і без якісних підрядників перетворити ці гроші в якісні дороги буде неможливо.