» News » Vladimir Shulmeister: “In Europe the life of one person is estimated at 1 billion euros” (ua)

Vladimir Shulmeister: “In Europe the life of one person is estimated at 1 billion euros” (ua)

Директор програми “Інфраструктура” Володимир Шульмейстер став гостем прем’єрного випуску ток-шоу Михайла Саакашвілі “Інша Україна”.

В ході дискусії мова зайшла про те, як оцінювати діяльність влади в Україні.

“Сьогодні говорилося про те, чому приймається владою те чи інше рішення – усе залежить від цілей. Якщо подивитися на цілі, які ставлять в цивілізованих країнах (мені пощастило жити на заході), то основними параметрами, за якими оцінюється діяльність влади є: тривалість життя людей, рівень щастя цих людей, скільки вони заробляють, ВВП на душу населення “, – розповів Шульмейстер.

Експерт зазначив, що в Україні немає прийнятих формул по обчисленню ефективності діяльності влади.

“На жаль, у нас людське життя нічого не варте. В Європі життя однієї людини оцінюється в 1 мільярд євро. Цю цифру вивели для того, щоб брати її до уваги в розрахунках при обчисленні ефективності того чи іншого рішення влади. Так от якщо наші людські життя перевести в гроші, то у нас величезна кількість грошей втрачається, коли люди гинуть, у тому числі гинуть на дорогах, більше 4 тисяч людей щорічно. Перевівши це в гроші –отримуємо величезні збитки для держави, 4 мільярди євро в рік. Якщо держава зрозуміє, куди витрачаються гроші і на чому можна економити, можна буде забути в принципі про зовнішні кредити для країни”, – зазначив він.

З позиції екс-заступника міністра інфраструктури України Володимир прокоментував діяльність підприємства “Укрзалізниця”, зокрема, збитки, яких воно зазнає через корупцію.

“Укрзалізниця” – це держпідприємство, яке наскрізь просякнуте корупційними схемами, які ведуть і до олігархів у тому числі. Тільки на тарифах УЗ втрачає приблизно 400 мільйонів доларів на рік, які йдуть до однієї компанії або групи компаній, до якої має відношення Ахметов. Взагалі Укрзалізниця втрачає (або недозаробляла) в рік, за моїми підрахунками, близько 2 мільярдів доларів. Якщо порівняти це з тими грошима, які Україна отримує у вигляді кредитів, то стає зрозуміло, що цих кредитів можна було б спокійно позбутися, тільки покінчивши з корупцією в декількох держпідприємствах”, – зазначив експерт.

Выступление Владимира Шульмейстра – с 1:17 минуты

Читайте также:

О счастье, или как оценить успешность работы власти