» Без категорії » Звернення до народних депутатів щодо необхідності терміново ухвалити законопроект N7547

Звернення до народних депутатів щодо необхідності терміново ухвалити законопроект N7547

03 жовтня 2017 року парламент ухвалив Закон України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» (проект № 6232).

Частина норм цього закону, що вносять зміни до Кримінального процесуального кодексу України і будуть введені в дію 15 березня цього року, значно ускладнять роботу органів досудового розслідування в частині здійснення швидкого, повного та неупередженого розслідування, а в окремих випадках взагалі зроблять його неможливим.

Читайте також Поправку Лозового до КПК поправили

Так, вже з 16 березня виникне підстава для закриття близько сотень тисяч кримінальних проваджень (стаття 219 КПК). При чому навіть декілька днів дії «оновленого» КПК можуть спричинити масові порушення прав людини, в тому числі через можливі зловживання деякими правоохоронцями у частині закриття «потрібних» справ і не подання ними клопотань про продовження процесуальних строків. Закриття проваджень гарантовано спричинить значне зростання кількості звернень громадян України про відновлення порушених прав до Європейського суду з прав людини.

Фактичним зупиненням досудового розслідування буде ситуація, за якої всі слідчі будуть звертатися з клопотаннями про застосування заходів забезпечення кримінального провадження лише в один суд, розташований за місцем розташування органу досудового розслідування в обласному центрі (стаття 132 КПК). Тисячі клопотань слідчих зможуть бути подані лише до одного суду міста Києва, Одеси, Дніпра тощо. Це на тривалий час розтягне процес розгляду клопотання, до прикладу, щодо тримання особи під вартою, що спричинить в свою чергу звільнення затриманого потенційного злочинця з під варти і його можливу втечу.

Все це загалом призведе до різко негативних наслідків вже в найближчому майбутньому.

13 березня після 12 години дня парламент розгляне проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення кримінального судочинства (реєстраційний № 7547).

Український інститут майбутнього закликає парламент об’єднати зусилля та ухвалити цей компромісний проект закону для недопущення колапсу правоохоронної та судової систем.

Читайте також Які ризики несуть поправки Лозового для судової системи України

Як повідомляв Український інститут майбутнього у жовтні, до КПК України були внесені резонансні правки Лозового, що містять такі норми:

 • Встановлюються чіткі терміни проведення досудового розслідування: 12 місяців для злочинів невеликої та середньої тяжкості, а також 18 місяців для тяжких і особливо тяжких злочинів (з моменту внесення даних до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення конкретній особі про підозру). При цьому після висунення підозри громадянину досудове розслідування повинно бути завершено не більше як за 2 місяці з дня оголошення підозри. Всі питання щодо продовження терміну розслідування розглядатимуться слідчим суддею. 

 • Обшук може проводитися тільки за рішенням слідчого судді за клопотанням, в якому містяться формалізовані за 8 пунктами відомості, зокрема й індивідуальні або родові ознаки речей і документів, які шукають (не можна просто прийти та пошукати щось), інформація про те, що до цих речей (документів) неможливо отримати доступ в добровільному порядку. Суддя ухвалює рішення за клопотанням у день його подачі.

 • Адвокат допускається до обшуку на будь-який його стадії в обов’язковому порядку, а слідчий і прокурор не мають права забороняти учасникам обшуку користуватися правовою допомогою захисника (або представника). 

 • Обшук може бути проведено без адвоката, якщо той не з’явився на місце протягом трьох годин. Інакше (якщо почали раніше) результати легко оскаржуються в суді. І справа може просто розвалитися. 

 • Експертиза у справі призначається виключно слідчим суддею або за рішенням суду, причому експерта обирає саме суддя. Термін розгляду клопотання щодо призначення експертизи не може перевищувати п’яти днів. 

 • Усі клопотання розглядає слідчий суддя за місцем розташування (реєстрації) органу досудового розслідування.

Перелічені тези дійсно захищають громадянина від свавілля силовиків. Гарантована можливість отримати допомогу адвоката під час обшуку, необхідність ще на етапі отримання рішення слідчого судді вказати “що саме” силовики збираються шукати — вкрай позитивні речі, так само, як і обов’язковість фото та відеофіксації самого процесу. Встановлення граничних термінів досудового розслідування (з необхідністю отримувати згоду слідчого судді при кожному продовженні) має надзвичайну користь за певних умов. Але є й негативні моменти, які в умовах сьогодення можуть просто паралізувати українське слідство, що й без того “кульгає на обидві ноги”.

Залишити Коментар