» Новини » “Інакша освіта: Генеза освітніх концепцій західного суспільства”

“Інакша освіта: Генеза освітніх концепцій західного суспільства”

3 жовтня 2024 року відбулася  презентація та обговорення першої частини проєкту “Інакша освіта: Генеза освітніх концепцій західного суспільства”. Український інститут майбутнього в партнерстві з БО «МБФ Фундація друзів України» запросили до участі освітян, науковців, політиків, представників ЗМІ.

Спікером заходу виступив Віталій Хромець, експерт із розробки освітнього законодавства.

Що потрібно Україні, щоб створити систему освіти, яка відповідатиме викликам майбутнього? Насамперед важливо оцінити теперішню ситуацію та зрозуміти, які освітні моделі варто впроваджувати. Адже освіта – це більше, ніж просто передача знань а й формування особистостей, здатних реагувати на зміни і долати виклики сучасного світу. Однак наразі бракує чіткої довгострокової стратегії.

Ключовими  питаннями обговорення були:

  • Якою має бути нова освітня модель, яка зможе підготувати майбутніх лідерів?
  • Як адаптувати нашу систему освіти для підготовки фахівців майбутнього?
  • Що можна перейняти з досвіду західних країн, аби забезпечити конкурентоспроможність наших студентів та працівників?

Освітні концепції західного суспільства не тільки формувалися під впливом історичних подій, але й залишаються рушієм інновацій та прогресу у сучасному освітньому середовищі. Вивчення їхнього досвіду важливе для адаптації кращих практик у локальних контекстах. Тому, саме розуміння освітніх концепцій Західного світу є ключем до розуміння сучасних викликів освіти та до створення інакшої освіти, яка буде більш ефективної в сучастних та майбутніх реаліях.

Презентація об’єднала теорію та практику. Під час заходу учасники ознайомилися з ключовими етапами розвитку освітніх моделей Заходу та дізналися, як їх можна адаптувати для вирішення актуальних проблем українського ринку праці, а також мали можливість долучитися до дискусії, обмінятися думками та вплинути на створення концепції модернізації освіти в Україні.

Приєднуйтесь до перегляду прямої трансляції на фейсбук сторінці УІМ та чекайте на другу частину дослідження яка відбудеться незабаром